SUSANNA LEINOSEN JA ALPO AALTOKOSKEN NYKYTANSSIKOREOGRAFIAT ENSI-ILTAAN 26.10.

Tanssiteatteri MD tuo ensi-iltaan kahden palkitun ja kansainvälisesti menestyneen koreografin Susanna Leinosen ja Alpo Aaltokosken nykytanssiteokset perjantaina 26.10. klo 19 Hällä-näyttämöllä Tampereella. Kummassakin teoksessa esiintyy Tanssiteatteri MD:n tanssijat.

Susanna Leinonen: Kenttä

Susanna Leinosen teoksella Kenttä on ajankohtainen aihe, Suomen sisällissota. Teoksessa pureudutaan sodan jälkikäsittelyyn nykynaisen näkökulmasta. Tamperelaislähtöinen Leinonen on pohtinut erityisesti sitä, mitä sisällissodasta on kerrottu jälkipolville ja miten sitä on käsitelty. Vaikenemisen kulttuuri ja asiaan liittyvä puhumattomuus ovat vaikuttaneet teoksen taustalla. Teoksessa tanssivat Suvi Eloranta, Anniina Kumpuniemi, Samuli Roininen ja Mari Rosendahl. Pukusuunnittelun on tehnyt Anniina Kuula. Valot on suunnitellut Nadja Räikkä ja musiikin on säveltänyt Kasperi Laine.

Susanna Leinonen on palkittu ja kansainvälisesti menestynyt koreografi. Hän on valmistanut koreografioita omalle ryhmälleen Susanna Leinonen Companylle sekä useille baletti- ja nykytanssitaloille Suomessa ja ulkomailla. Leinoselle on myönnetty sekä Suomi-palkinto, Vuoden Tanssiteko-palkinto että Helsingin kaupungin kulttuuripalkinto. Lisäksi Leinoselle on myönnetty valtion viisivuotinen taiteilija-apuraha vuosille 2008-2013 sekä vuodesta 2015 alkaen. Hänen teoksiaan on esitetty yhteensä yli 25 eri maassa. Susanna Leinonen Company on nimetty yhdeksi OKM:n kulttuurin kärkivientihankkeeksi.

Alpo Aaltokoski: Sisaret

Alpo Aaltokosken duetto Sisaret on Aaltokosken nykytanssiteosten trilogian viimeinen osa, joka jatkaa liikkeellistä tutkimusmatkaa yhdessä kulkemisen teemassa. Se kertoo ihmisten välisestä yhteydestä, yhdessä olemisen syvistä merkityksistä ja toisaalta etääntymisen kivusta. Trilogian muut osat ovat Veljet (2017) ja Together (2010). Virolaisen säveltäjän Arvo Pärtin pianokonsertto Für Alina on vuoropuhelussa tanssin kanssa, luoden tanssijoiden matkalle ajallisen ja emotionaalisen kehyksen. Teoksessa esiintyvät pitkään yhdessä tanssineet Elina Jakowleva ja Mari Rosendahl. Teokseen valosuunnittelun on tehnyt Sari Mayer ja pukusuunnittelun Marja Uusitalo.

Alpo Aaltokoski on henkilökohtaisen, kiistattoman korkeatasoisen taiteellisen uransa rinnalla toiminut laaja-alaisesti ja monipuolisesti taiteenalansa parissa mm. koreografian professorina, pedagogina Suomessa ja ulkomailla sekä kulttuuri- ja taidepoliittisena vaikuttajana. Aaltokoski on pitkän ja kunnianhimoisen tanssitaiteilijauransa aikana luonut yli 50 koreografiaa. Hänen teoksiaan on esitetty 30 eri maassa viidellä eri mantereella. Aaltokoski on yksi tanssitaiteen valtionpalkinnolla palkitun Nomadi-tuotannon perustajajäsenistä. Hänelle on myös myönnetty Pro Finlandia –mitali vuonna 2013.

Kenttä ja Sisaret –teokset nähdään syyskaudella yhteensä 9 kertaa ja ne jatkavat Tanssiteatteri MD:n ohjelmistossa myös kevätkaudella 2019. Esitysillan kesto on 1,5 h sisältäen väliajan.

Kuvat Stefan Bremer ja Harri Hinkka