Tanssiteatteri MD aloittaa kansainvälisen kesäresidenssin järjestämisen

Tanssiteatteri MD aloittaa kansainvälisen kesäresidenssin järjestämisen  

Tanssiteatteri MD järjestää kesä-heinäkuun vaihteessa ensimmäisen kesäresidenssin, jonka teemana on tänä vuonna yli 45 vuotiaiden tanssitaiteilijoiden uran edistäminen. Projekti 45+ -hankkeen parissa työskentelevään työryhmään kuuluu yhteensä 11 tanssijaa kuudesta eri maasta: Suomesta, Virosta, Norjasta, Britanniasta, Latviasta ja Liettuasta.  

Tanssiteatteri MD on kutsunut ensimmäiseen kansainväliseen kesäresidenssiin tanssitaiteilijoiden elinikäiseen taiteenharjoittamiseen keskittyneen pohjoismais-baltialais-brittiläisen työryhmän. MD haluaa nostaa keskusteluun ja pitää esillä pitkällä urallaan olevien tanssitaiteilijoiden työskentelyn tukemisen eri tavoin. Monet rahoittajat ja hankkeet tukevat nuoria taiteilijoita, mikä sekin on äärimmäisen tärkeää. Nuoret etenevät kuitenkin nopeasti uransa alusta eteenpäin, minkä vuoksi huomiota on hyvä siirtää urallaan pidemmälle ehtineiden työskentelyn tukemiseen sekä työurankestoisen tai jopa elinikäisen tanssitaiteilijuuden tukemiseen. Tanssi- ja muiden alojen taiteilijat olisi koronakriisin jälkeenkin nähtävä yhä enemmän yhteiskunnan voimavarana ja aineettomana pääomana, joka voi lisätä kaiken ikäisten ihmisten hyvinvointia merkittävästi. 

Lifelong Dance Practice: Project 45+ -hanke on syntynyt latvialaisen Olga Zithulinan aloitteesta ja sen yhteistyökumppaneita ovat ”PARTY” (Riika, Latvia), Stellaris DansTeater (Hammerfest, Norja) ja Fine5 Dance Theatre (Tallinna, Viro). Hanketta tukee Pohjoismainen Kulttuuripiste.  

Ryhmä on kokoontunut vuodesta 2016 Riikassa Latviassa, Pärnussa Virossa ja Hammerfestissa Norjassa. Tapaamisten yhteydessä on järjestetty työpajoja, esiintymisiä, keskustelua ajankohtaisista aiheista kuten yli 45-vuotiaiden taiteilijoiden työskentelyn rahoittamisesta. Nyt 11 henkisen työryhmän yhdeksän jäsentä kokoontuvat Tampereelle valmistamaan yhteistä esitystä 25.6.-1.7. Jokaiselle 45+ -ryhmän jäsenelle kesäresidenssin toteutuminen on ensiarvoisen tärkeää.  

Koronasulku siirsi kansainvälisen kesäresidenssin perustamista viime vuodesta tähän vuoteen. Ensimmäinen kesäresidenssi toteutuu SKR:n tuella.  

Kesäresidenssin toteutuminen on tärkeä teko koronaa koetelleen esittävän taiteen toiminnan jatkuvuuden tukemiseksi sekä alan toivon ylläpitämiseksi.  MD:lle mahdollisuus kesäresidenssin toteuttamiseen monipuolistaa toimintaa ja laajentaa sitä muuten hiljaiselle kesäkaudelle.   

Kansainvälinen kesäresidenssi järjestetään jatkossa joka kesä ja korona-ajan jälkeen residenssitaiteilijoiden toimintaa avataan myös yleisölle sekä Tampereen tanssin ja esittävän taiteen kentälle, jolloin voidaan ruokkia kansainvälisen ja kotimaisen kentän ajatusten vaihtoa ja taiteellisen pääoman jakamista. Ensimmäiset residenssitaiteilijat työskentelevät tällä kertaa kansainvälisesti yhä epävakaan koronatilanteen vuoksi omassa kuplassaan. Heidän työskentelyään voi mahdollisuuksien mukaan seurata sosiaalisessa mediassa. 

Lisätietoa hankkeesta: https://www.stellaris.no/eng/projects/45pluss.html