Libretto Hanna Weselius Alma!-romaanin pohjalta
Sävellys Minna Leinonen
Koreografia ja ohjaus Petri Kekoni
Kapellimestari Jutta Seppinen
Äänisuunnittelu Jussi Suonikko
Pukusuunnittelu Ella Kauppinen
Valosuunnittelu Jonne Nieminen ja Sari Mayer
Esiintyjät
Sopraano, kertoja Olga Heikkilä
Sopraano Tuuli Lindeberg
Huilu Hanna Kinnunen
Viola da gamba Mikko Perkola
Lyömäsoittimet Ville Syrjäläinen
Piano Fanny Söderström
Tanssi ja sopraano Suvi Eloranta
Tanssi Anniina Kumpuniemi, Mari Rosendahl, Samuli Roininen, Esete Sutinen
Yhteistuotanto Tanssiteatteri MD, Petri Kekoni Company, CHANGEnsemble ja Tampere Biennale.
Teosta ovat tukeneet
Suomen Kulttuurirahasto
SKR:n Pirkanmaan rahasto
Sibelius-rahaston Pegasos-apuraha
Kuva Ville Hautakangas
Kiitos Hatanpään kartano
Kapellimestari ja laulaja Jutta Seppinen on yksi suomalaisen musiikkielämän monitaitureista. Hän on kotonaan niin orkesterin kuin kuoronkin edessä sekä laulajana modernin musiikin parissa. Seppinen on johtanut suurinta osaa suomalaisia orkestereita mukaan lukien Helsingin kaupunginorkesteri, Tampere Filharmonia ja Turun Filharmoninen orkesteri. Seppinen on perustamansa CHANGEnsemblen ja Akademiska Damkören Lyranin taiteellinen johtaja.
Koreografi Petri Kekoni on toiminut laaja-alaisesti tanssitaiteen kentällä tehden n. 20 kokoillan teosta pääasiassa omalle ryhmälleen, Petri Kekoni Companylle, jonka taiteellisena johtajana hän on toiminut vuodesta 2007. Kekonin kiitetyistä näyttämöteoksista mainittakoon Vihreä Nojatuoli (2002/2010), Miniatures – Ihminen pienoiskoossa (2013), Möhkäle – Erratic block (2018) ja viimeisimpänä ryhmäteos 369° (2019). Kekonin omaperäinen, yhtaikaa muotorikas ja primitiivinen liikekieli yhdistettynä vahvaan visuaalisuuteen ovat tehneet hänestä tärkeän nimen suomalaisessa nykytanssissa – häntä on tituleerattu mm. Tanssin arkkitehdiksi.
Hanna Weselius on helsinkiläinen kirjailija ja valokuvataiteen yliopistonlehtori. Hänen esikoisteoksensa Alma! (WSOY 2016) voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja Tulenkantaja-palkinnon. Weseliuksen toinen romaani ilmestyy syksyllä 2020.
Minna Leinosen sävellykset saavat usein impulssinsa ulkomusiikista, kuten arjessa kohdatuista asioista, kirjallisuudesta, luonnonilmiöistä tai kulttuuriperinnöstä. Hänen teoksiaan ovat esittäneet mm. Radion sinfoniaorkesteri, Tampere Filharmonia, BBC Philharmonic, ICE ensemble (New York) ja lukuisat pohjoismaiset yhtyeet ja muusikot. Leinonen valmistelee taiteellista tohtoritutkintoa Sibelius-Akatemian DocMus-osastolla ja työskentelee Taiteen edistämiskeskuksen apurahalla vuonna 2020.
Jussi Suonikko on helsinkiläislähtöinen muusikko ja musiikkiteknologi, joka on työskennellyt laajalti äänitteiden parissa lähes kaikissa äänitetuotannon rooleissa. Hän toimii myös Tampereen Musiikkiakatemialla järjestelmäasiantuntijana ja musiikkiteknologian opettajana.
Esityksestä sanottua
”Minna Leinosen värikylläinen ja ilmaisurikas partituuri liikkuu laajalla alalla, hermostuneesta poukkoilevuudesta lyyriseen kimmellykseen, joka tuo toivoa oopperan ahdistuneiden naisten kohtaloihin. /../ En epäröisi kutsua Almaa merkittäväksi läpilyönniksi Leinosen säveltäjänuralla. Jussi Suonikon elektroninen äänisuunnittelu laajentaa musiikkia tilallisesti.”
Lue koko arvostelu täältä.
”Petri Kekonin koreografia ruumiillistaa teemoja, tulkitsee tunteita ja luo siteitä hahmojen välille sopivan viitteellisellä tavalla./../ Tanssijat toteuttivat taiten Kekonin yhtä aikaa fyysistä ja symbolistista liikekieltä, ja kirjailijan itse lukemat tekstiosuudet antoivat sopivasti distanssia näyttämölliselle tapahtumalle.”
Lue koko arvostelu täältä.
”Korkeajännitteisen draamakaaren Leinonen on rakentanut lujin ottein. Teos pitää raivoisan tunnevyörynsä tiukasti hallinnassaan. Kahden naisen elämänkuvien rinnastaminen ja vuorottelu on toimiva, nopeita käänteitä tuottava moderni, fantasiamainen dramaturgia.”
Lue koko arvostelu täältä.
”Hanna Weseliuksen palkittu Alma!-romaani on kääntynyt oopperan kielelle kutkuttavan monitaiteellisesti ja luontevasti. Samalla kirjan teemat naisen asemasta maailmassa, taiteessa ja perheessä ovat oopperassakin vahvasti läsnä. Kirjailija on laatinut romaanistaan ytimekkään libreton.”
Lue koko arvostelu täältä.
”Tamperelainen Minna Leinonen on puolestaan kirjoittanut Alma!-oopperaan niin hienosyisen ja moninaisen musiikin, että keskiviikkoista kantaesitystä voinee pitää Leinosen läpimurtona ensiluokkaisena oopperasäveltäjänä. /../ Muutamalla instrumentilla Leinonen on onnistunut synnyttämään kiehtovan ja persoonallisen äänimaailman, jossa näennäisen pienillä soittimellisilla eleillä on saatu aikaan kokonaisen orkesterin verran ilmaisuvoimaa. Musiikin tempovaihtelut ovat eläviä, dramaattiset purkaukset järisyttäviä ja suvannot unenomaisia.”
Lue koko arvostelu täältä.
”Olennaista koko Alman! onnistumisen kannata on tietysti se, että kaikki ilmaisukeinot ovat niin elimellisesti kiinni toisissaan: musiikki, tanssi, teksti, kertojaääni, taustanauhat ja visuaalinen maailma sekoittuvat toisiinsa yhdeksi suureksi monitaiteelliseksi kokonaisuudeksi, jonka ohjaaja ja koreografi Petri Kekoni on kyennyt pitämään hyvin hallussa./../ Tanssiteatteri MD tuo esitykseen monen tason fyysisyyttä, joka keskustelee dynaamisesti musiikin kanssa. Alma!-oopperassa ääni on liikettä ja liike ääntä.”
Lue koko arvostelu täältä.
”Mestariteos!”
”Upea teos, ihanaa karismaa!”
”Todella hieno ja vaikuttava!”
”Onnittelut ja kiitokset fantastisesta Alma!sta.”