Mari Rosendahl

Mari Rosendahl on tanssija-koreografi ja tanssinopettaja. Hän on kuulunut Tanssiteatteri MD:n ydinryhmään sen perustamisesta 1997 lähtien ja oli perustamassa Tanssiteatteri Danscoa 1988. Mari opiskeli Suomen Kansallisoopperan balettikoulussa. Lisäksi hän suoritti draamaopintoja Eino Salmelaisen koulussa sekä on osallistunut kursseille kotimaassa ja ulkomailla mm. Lontoossa ja Barcelonassa. Mari kuuluu Tanssivirtaa Tampereella –festivaalin taiteelliseen suunnitteluryhmään.

Mari on yli 30 vuotta kestäneellä tanssijan urallaan esiintynyt lukuisissa tanssi-, teatteri-, ooppera- ja tv-tuotannoissa. Hän on opettanut balettia ja nykytanssia eri tanssialan oppilaitoksissa niin tanssialan ammattiopiskelijoille kuin harrastajille. Hän on tanssinut MD:n omien koreografien töiden lisäksi mm. Tero Saarisen, Tommi Kitin, Ari Nummisen, Helena Franzénin, Alpo Aaltokosken, Susanna Leinosen, Jyrki Karttusen ja Jenni Kivelän koreografioissa.

Muotoilija Stefan Lindforsin kanssa Mari on tehnyt yhteistyötä useamman vuoden ajan, mm. koreografina, tanssijana ja visuaalisena assistenttina; Muntra Musikantet 140v juhlakonsertti (2018), Secunda Prattica (2016), Stefan Lindforsin suunnittelemien bussikatosten avajaiset Helsingissä (2012), Ismo Alangon ja Stefan Lindforsin Labra (Helsinki Kultuuripääkaupunki 2000) sekä Abagus-tuolin lanseeraustilaisuus Kööpenhaminassa (1999).

Marin nykytanssikoreografioita on nähty vierailuilla useilla teatteri- ja tanssifestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksensa ovat olleet erityisen suosittuja Saksassa, missä hänen koreografioistaan on nähty Pieni lelukauppa (2015), Klaffi (2013), 400 askelta (2015, 2012), Rafael (2010), Maitoo (2006).

Mari on valmistanut Tanssiteatteri MD:n ohjelmiston lisäksi koreografioita myös eri teattereille mm. Tampereen Teatterille, Seinäjoen kaupunginteatterille ja Teatteri 2000:lle, Tampereen Konservatoriolle ja Musiikkiakatemialle, useille kesäteattereille sekä Tampereen Oopperan tuotantoihin. Hän on työskennellyt koreografina mm. Kari Heiskasen, Ilari Nummen, Jotaarkka Pennasen, Anna-Elina Lyytikäisen ohjauksissa. Marin muita koreografioita ovat mm. Buccinin La Bohéme (Tampereen Ooppera 2019), Teatteri Taistelussa (Tampereen Teatteri 2018), Verdin Kohtalon Voima (Tampereen Ooppera 2016), Stravinskyn Hulttion tie (Tampereen Musiikkiakatemia 2013), Stravinskyn Sotilaan Tarina (Tampereen Musiikkiakatemia 2012) ja Rauta-aika (Pyynikin kesäteatteri 2011), useita yhteistyökoreografioita mm. Kummeli Revyy (Tampereen Teatteri 1997), Ronja Ryövärintytär (Pyynikin kesäteatteri 1996) ja Vanki (Tampereen Ooppera 1996).