Mari Rosendahl

Mari Rosendahl on tanssija-koreografi ja tanssinopettaja. Hän on kuulunut Tanssiteatteri MD:n ydinryhmään sen perustamisesta 1997 lähtien ja oli perustamassa Tanssiteatteri Danscoa 1988. Mari opiskeli Suomen Kansallisoopperan balettikoulussa. Lisäksi hän suoritti draamaopintoja Eino Salmelaisen koulussa sekä on osallistunut kursseille kotimaassa ja ulkomailla mm. Lontoossa ja Barcelonassa. Mari kuuluu Tanssivirtaa Tampereella –festivaalin taiteelliseen suunnitteluryhmään.

Mari on yli 30 vuotta kestäneellä tanssijan urallaan esiintynyt kymmenissä tanssi-, teatteri-, ooppera- ja tv-tuotannoissa sekä opettanut tanssia Tampereen Konservatorion ammattiopiskelijoille ja useissa oppilaitoksissa mm. Hannele Suomalaisen ja Teija Suovan balettikouluissa sekä Alajärven ja Jalasjärven kansalaisopistoissa. Hän on tanssinut MD:n omien koreografien töiden lisäksi mm. Tero Saarisen, Tommi Kitin, Ari Nummisen, Helena Franzénin ja Jeanne Yaskon koreografioissa. Lisäksi hän on esiintynyt muotoilija Stefan Lindforsin ja muusikko Ismo Alangon spektaakkelissa Labra (Helsingin Merikaapelihalli 2000) sekä Lindforsin suunnittelemien Abagus-tuolin lanseeraustilaisuudessa Kööpenhaminassa 1999 ja bussikatosten avajaisissa Helsingissä 2012.

Marin nykytanssikoreografioita on nähty vierailuilla useilla teatteri- ja tanssifestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksensa ovat olleet erityisen suosittuja Saksassa, missä hänen koreografioistaan on nähty Pieni lelukauppa (2015), Klaffi (2013), 400 askelta (2015 ja 2012), Rafael (2010) ja Maitoo (2006).

Mari on valmistanut Tanssiteatteri MD:n ohjelmiston lisäksi koreografioita myös eri teattereille mm. Tampereen Teatterille, Seinäjoen kaupunginteatterille ja Teatteri 2000:lle, Tampereen Konservatoriolle ja Musiikkiakatemialle, useille kesäteattereille sekä Tampereen Oopperan tuotantoihin. Hän on työskennellyt koreografina mm. Kari Heiskasen, Ilari Nummen ja Jotaarkka Pennasen ohjauksissa. Marin muita koreografioita ovat mm. Buccinin La Bohéme (Tampereen Ooppera 2019), Teatteri Taistelussa (Tampereen Teatteri 2018), Verdin Kohtalon Voima (Tampereen Ooppera 2016), Stravinskyn Hulttion tie (Tampereen Musiikkiakatemia 2013), Stravinskyn Sotilaan Tarina (Tampereen Musiikkiakatemia 2012) ja Rauta-aika (Pyynikin kesäteatteri 2011), useita yhteistyökoreografioita mm. Kummeli Revyy (Tampereen Teatteri 1997), Ronja Ryövärintytär (Pyynikin kesäteatteri 1996) ja Vanki (Tampereen Ooppera 1996).