
Mari Rosendahlin koreografiassa Maitoo seurataan maidon matkaa maitotiloilta kaupan hyllyille. Se sai ensi-iltansa Tampere Film Festivalilla 12.3.2005 ja oli ensimmäinen esitys, joka tehtiin yhteistyössä elokuvatekijöiden kanssa. Videoita käytiin kuvaamassa Valion ja Ahlmannin maitotiloilla. Esityksessä käytettiin kuminauhavalkokangasta, jonka kautta saatiin hieno efekti: tanssijat hyppäsivät elokuvasta suoraan lavalle! Teos vieraili myös Ruhrfestspiele Fringe -festivaalilla Saksassa, missä yleisö oli niin haltioissaan, että loppukiitoksissa yleisö ammui ”Muu”.
Kuva Petri Nuutinen

Mitä tulee hääjuhlasta, kun morsian on vasta hakusessa? Ari Nummisen koreografiassa vuodelta 1998 Laila Kinnusen iskelmät ja yhden miehen Trio Wessman tahdittivat tempoilevaa juhlintaa ja virittivät tunnelman alusta asti korkealle. Hääkeikka oli täynnä nostalgiaa ja hulvatonta irrottelua. Se oli myös hyvin suosittu ja keräsi mairittelevia kritiikkejä. Vuonna 1999 esitys vieraili sekä Teatterikesän että Pyhäjärven Täydenkuun tanssien ohjelmistoissa, ja kiertueilla Rovaniemeltä Torontoon!
Ensi-ilta 13.11.1998
Kuva Jouko Järvinen

Rouva Huttusen keittiössä –esityksessä seikkaili hulvattomia hahmoja kuten Säilyketölkki-prinsessa, Tölkinavaaja, Maitopurkki-prinssi, Paahtoleipä ja Tiskiharja. Suvi Eloranta mm. esitti Kananmunaa, jonka keltuainen vapautui kuorestaan letkeään tanssiin. Munankuori oli niin iso, ettei muna mahtunut pieneen keikka-autoon konkkaronkan lähtiessä keikalle Viikinsaareen. Kananmunan oli hipsuteltava perässä kaupungin halki Laukontorin satamaan. Siinä on varmasti ollut ihmeteltävää ohikulkijoille.
Ensi-ilta 18.1.1997
Koreografia Anniina Kumpuniemi
Käsikirjoitus Jari Sihvo
Kuva Ami Hyvärinen

Koiratarhan karkurit -esityksessä seikkailivat sekarotuinen Väinö, Pepi Perhoskoira, Paavo Bernhardilainen, Susikoira Julle ja koiranpentu Sepi sekä poliisisedät Bob ja Ben. Teos teki varmasti MD:n esitystiheys-ennätyksen, yhden viikon aikana sitä esitettiin jopa 14 kertaa! Toukokuun helteessä karvalakit päässä, se se on kuumaa kamaa. Who let the dogs out?
Koiratarhan karkurit sai ensi-iltansa 24.1.2003
Koreografia Mari Rosendahl
Kuva Jouko Järvinen

Anniina Kumpuniemen lasten esitys Kippari K tuli ensi-iltaan 24.1.2001 Tanssi-Frenckelissä. Kippari K:n ja Oilin elämä mullistuu, kun pikkuvauva Papunen ilmestyy kärryineen ovelle. Perhearkea tulee myös sekoittamaan komea kilpakosija Ben. Kolmiodraama päättyy Kippari K:n ja Benin keskinäiseen miekkailutaistoon patongeilla.
Suvi Eloranta ja Kalle Suominen vuorottelivat Kippari K:na, Oilina esiintyivät Maija Hoisko ja Mari Rosendahl. Anniina Kumpuniemi ja Elina Jakowleva esiintyivät vauva Papusen ja kilpakosija Benin rooleissa.
Kuva Jouko Järvinen

Outi Vilosen koreografia Pekka ja susi oli pitkäikäinen esitys MD:n ohjelmistossa. Se sai ensi-iltansa 1994 ja uusintaensi-ilta oli vuonna 2000. Teosta esitettiin myös Tampereen Konservatoriolla opiskelijoiden tähdittämän sinfoniaorkesterin säestämänä. Suden roolin esitti Kalle Suominen ja Pekkana vuorotteli Mari Rosendahl ja Suvi Eloranta.
Kuva Jouko Järvinen

Klassikkotarina Kolme pientä porsasta valmistui ensi-iltaan 26.1.1999. Tanssijoille mieleen olivat jääneet esityksen tuomat hassut kommellukset. Elina Jakowlevan koreografiassa possujen nopeiden yhteisaskelkuvioiden toisiaan muistuttavat sarjat aiheuttivat pieniä kömmähdyksiä. Myös sikojen kärsien kanssa tuli olla huolellinen, jotteivät ne vain unohtuisi otsalle näyttämölle mentäessä. Sermin takana oli aina pakko nostaa kärsä otsalle ja hengittää. Nämä kärsät eivät olleet nimittäin mitään happirikkainta materiaalia.
Kuva Jouko Järvinen

Tämä kuva on otettu 1997, kun Tanssiteatterit Mobita ja Dansco yhdistyivät MD:ksi. Ensimmäinen yhteiskuva otettiin MD:n silloisen näyttämön Tanssi-Frenckelin portaikossa.
Kuvassa oikealta: Hanna Rosendahl, Elina Jakowleva, Jari Karttunen, Mari Rosendahl, Anniina Kumpuniemi, Laura Mäkelä, Tuula Linnusmäki, Helena Saarinen, Minna Saari ja Pepe Lempinen.
Kuva Ami Hyvärinen

Hyper/Still tuli ensi-iltaan 19.3.2008. Se oli ensimmäinen ja ainutlaatuinen yhteistyö ruotsalaisen koreografin Helena Franzénin kanssa. Produktion jälkeen yhteisyö on jatkunut tähänkin päivään saakka. Viimeisimmät yhteistyön hedelmät nähtiin tänä vuonna, kun Helenan koreografia Going Astray ja tanssilyhytelokuva Tammi vierailivat Tanssivirtaa-festivaalilla. Abstrakti nykytanssiteos Hyper/Still oli kontrastien juhlaa. Yksi visuaalisesti mieleenpainuvimmista kohtauksista oli teoksen alussa ollut Mari Rosendahlin soolo valokuitumeduusan sisällä. Teoksessa tanssivat Suvi Eloranta, Anniina Kumpuniemi, Ville Oinonen, Samuli Roininen ja Mari Rosendahl.
Kuva Ari Ijäs

Duettojen illassa nähtiin 19.3.2011 kolme duettoa. Mikko Heinon koreografia Terävä piirto keskittyi parisuhteen kommunikaatio-ongelmiin. Esityksessä hän tanssi yhdessä Sara Kovamäen kanssa. Anniina Kumpuniemen koreografiassa Tästä pisteestä tanssivat Suvi Eloranta ja Anniina Hällän aulassa jättimäisen kullatun kaapelikelan päällä. Mari Rosendahlin ja Samuli Roinisen tanssima 50-60-luvun ranskalaisen pariskunnan intohimoinen soolo 400 askelta sai pitkän elämän, sillä se kuuluu edelleen MD:n kiertueohjelmistoon. Teos on vieraillut mm. Tampereen Teatterikesässä ja Ruhrfestspiele-festivaalilla Saksassa.
Kuva Ari Ijäs

Tanssimusikaali ROAD sai innoitteensa Thelma ja Louise -elokuvasta ja muuntui Janne Mäkelän käsissä suomalaiseksi road tripiksi. Tähtivierailijoina nähtiin Sani ja Ville Leinonen ja kapellimestarina huikea Eeva Kontu. Pääparina autolla pohjanmaan lakeuksien halki suomipopin tahdissa matkasivat MD:n omat konkarit Anniina Kumpuniemi ja Suvi Eloranta. Joka esityksessä myös yksi katsoja pääsi esittämään yhden biisin.
Teknisesti teatterimme oli äärirajoilla. Etenkin auton tuonti Hällä-näyttämölle, bändin sijoittaminen pleksikorokkeelle ja loppukohtauksen hiilihappojääputouksen toteutukset ovat jääneet mieleen.
Teoksen yhteydessä tehtiin myös MD:n ensimmäinen flashmob-tempaus Keskustorilla.
Ensi-ilta 28.10.2009
Ohjaus ja koreografia Elina Jakowleva
Käsikirjoitus Janne Mäkelä
Kuva Ari Ijäs

Mitä koreografi Anniina Kumpuniemi muistaa esityksestä?
“Myrsky-Storm syntyi kolmen viikon prosessin aikana. Esityksessä oli neljä tanssijaa Elina Jakowleva, Ville Oinonen, Samuli Roininen ja Mari Rosendahl sekä live-muusikko Niko Huttunen. Esityksen musiikki syntyi improvisaation kautta erilaisten musiikillisten teemojen ympärille rakentuvista kitaraloopeista.
Esityksen aiheena olivat ihmisyksilöiden sisäiset myrskyt, joita maailman ulkoiset myrskyt (mm. vuoden 2015 pakolaisvyöry ja ebolaepidemia) vahvistivat. Kokonaisuus muodosti eri liiketeemoista rakentuvien kohtauksien kollaasin.
Rakensin teosta erilaisten improvisaatiotehtävien kautta, joiden työnimiä olivat mm. poreilu eli alastonkohtaus, maanjäristys, laahaaminen, kuminauha, tyyntä ennen myrskyä, myrskynsilmä, luento jne
Mustamekkoinen tyttöhahmo aloitti koko teoksen intro-osuudella saapuen ulko-ovesta aulaan, siirtyen lipunmyyntitiskin päälle Kim Simonssonin veistosten inspiroimaan sooloon sekä johdattaen katsojat saliin.
Mieleen on jäänyt erityisen hauska puvustuksen toteutuksen haaste ja yksityiskohta: hihattomasta paidasta ja shortseista koostuvat alastonasut, joissa oli printtinä valokuvat nais- tai mies-oletetun genitaaleista ja rinnasta. Niiden suunnittelu ja toteutus oli haastavaa, mutta onnistui Kyllä onnistuu -firman Reijo Tallgrenin asiantuntemuksen ansiosta.
Ensi-ilta 28.2.2015
Kuva Harri Hinkka

Ari Nummisen koreografia Carmen ja ihmisten kaupunki oli ensimmäinen Hällä-näyttämöllä nähty kantaesitys. MD oli saman vuoden helmikuussa muuttanut Tanssi-Frenckellistä Hällään.
Ensi-ilta 4.9.2002
Kuva Marko Mäkinen

”Ronja Ryövärintytär –koreografian tekeminen oli minulle haave yli 15 vuotta. Carmela Wager teki teokseen valtavan kauniin lavastuksen erilaisista kierrätysmateriaaleista.
Jussi-Pekka Nuto sävelsi upean musiikin teokselle. Se oli ensimmäinen läpisävelletty esitys, johon olen tehnyt koreografian. Tämän teoksen olisin jonakin päivänä halunnut nähdä sinfoniaorkesterin säestyksellä esitettynä suurella näyttämöllä! Mahdollisuudesta käytiin alustavia neuvottelujakin, mutta muut projektit ajoivat hankkeen edelle ja se hautautui kiireiden ja uusien teosten jalkoihin.” – Anniina Kumpuniemi, koreografi
”Metsän oliot, /…/ saavat siivet selkäänsä ja sadun kuljetettavakseen. Esiintyjien tulkintaa tukevat kullekin olioryhmälle suunnitellut omintakeiset liikekielet. Esityksessä paistaa nuorten tekijöiden innokkuus ja konkareiden tekemisen taito.” – Päivi Kuokkanen, Ylöjärven Uutiset 17.10.2012
Ensi-ilta 11.10.2012
Kuva Ari Ijäs

”Jyrki Karttusen koreografia Pieniä pääosia sai ensi-iltansa 15.11.2006. Teosta harjoiteltiin pieniä esityksiä improvisoiden. Nonsense-kielellä tuotettujen puheiden ja laulujen harjoittelu oli vaikeaa, mutta hauskaa. Harjoitusten ilmapiiri oli iloinen, mikä säteili valmiista esityksestä huokuvana lämpönä. Teoksen maailma syntyi osin improvisoiduista sooloista, venäjän kielen jäljittelystä, laajasti liikkuvista tanssisarjoista, joissa oli paljon hyppyjä sekä eri puvuissa toteutetuista elokuvahahmojen imitoinnista esimerkiksi Melodraama-nimisessä kohtauksessa. Teoksen väljänä kehyksenä oli Sound of Music –elokuvan jäljittely. ” – Lainaus MD:n 10-vuotisjuhlakirjasta
Kuva Marko Mäkinen

”Burn Auts on onnistunutta tanssiteatteria vakavasta aiheesta. Teoksessa käsitellään burn outin eli työuupumuksen salakavalaa kehityskaarta syineen ja seurauksineen./../ Käsikirjoittaja-ohjaaja Anna-Elina Lyytikäinen ja koreografi Anniina Kumpuniemi ovat loihtineet aiheen vakavuudesta huolimatta helposti lähestyttävän teoksen, jossa puhe ja liike yhdistyvät lähes saumattomaksi kieleksi./../ Burn auts ei jätä katsojaa kylmäksi.” – Päivi Röppänen, liikekieli.com 24.02.2011
”Tanssijoiden kontakti toisiinsa on rento ja vapautunut, aiheesta huolimatta. Ihastuttava on esimerkiksi ihmisinstrumentti, toisiinsa kietoutunut kvartetti, joka osoittaa miten riippuvaisia olemme toinen toisistamme” – Päivi Kuokkanen, Ylöjärven Uutiset 3.11.2010′
Ohjaus Anna-Elina Lyytikäinen
Koreografia Anniina Kumpuniemi
Ensi-ilta 23.10.2010
Kuva Ari Ijäs

Liisa Pentin abstrakti nykytanssiteos Sky Walker eli Taivaallakävelijä vei katsojat matkalle ajan avaruuteen. Niko Huttusen ja Liisa Pentin eletroakustinen äänisuunnittelu, liike ja Sari Mayerin maagiset valot maalasivat retron avaruudesta innoittuneen maailman katsojan eteen. Teoksen äänimaisemassa kuultiin mm. Klaus Schulzen, Lou Reedin ja Johann Strauss II:n musiikkia yhdistettynä elektroakustiseen, avaruudelliseen äänimaailmaan.
Ensi-ilta 19.3.2013
Kuva Harri Hinkka

”Tampere tantsuteater MD annab täna ja homme sadamateatris kaks külalisetendust lavastusega «Lemminkäinen», milles on ühendatud nüüdistants ja Soome rahvuseepose Kalevala luule.” Postimees 15.5.2009
Lemminkäinen-teoksen (2007) koreografia oli Samuli Roinisen ja musiikkidramaturgiasta vastasi Arto Piispanen. Teos vieraili toukokuussa 2009 Tartossa, Vanemuine-teatterissa Suomi-päivien yhteydessä. Teos tarttui suomalaiseen kansanrunouteen, sen rytmiin ja mielenliikutuksiin, joihin Tanssiteatteri MD:n esiintyjät Suvi Eloranta, Elina Jakowleva, Anniina Kumpuniemi, Ville Oinonen ja Samuli Roininen heittäytyivät koko arsenaalillaan: tanssien, laulaen ja lausuen. Tarton vierailulla Mari Rosendahlin roolin esitti tanssi- ja mediataiteilija Outi Yli-Viikari.
”Mitään naissankaria Roinisen tulkinta Lemminkäisestä ei kuitenkaan tee vaan teos paneutuu valottamaan miehen persoonallisuutta. Tai pitäisi ehkä sanoa keskenkasvuisen pojan, sillä Lemminkäinen vaikuttaa kieltäytyvän aikuiseksi kasvamisesta ja vastuullisuudesta.” TS 15.4.2007
Ensi-ilta 13.4.2007
Kuva Peter Karjalainen

Hanna Rosendahlin koreografia Rockaby pohjautui Samuel Beckettin novelliin. Teoksen lavastus oli lasitaiteilija Vesa Varrelan käsialaa. Teoksen lavasteina oli kaksi lasiseinää ja kattoon ripustettu oranssia ja sinistä hehkuva lasikulho.
Ensi-ilta 17.4.2004
Kuva Petri Nuutinen

Hyppy
Koreografia Tommi Kitti
Musiikki Iiro Rantala
Ensi-ilta 5.11.2014
Kuva Laura Happo

Koreografi Mari Rosendahlin, taiteilija Stefan Lindforsin ja säveltäjä Jussi-Pekka Nuton monitaiteellinen nykytanssiteos Secunda Prattica sai ensi-iltansa 22.10.2016.
Teos valittiin mukaan Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska Kulturfondenin Taidetestaajat-hankkeeseen kaudelle 2019-20, jonka myötä yli 2200 Suomen 8.-luokkalaista näki teoksen ja osallistui esitykseen liittyviin työpajoihin. Vuonna 2019 esitys vieraili myös Pyhäjärven Täydenkuun tanssit –festivaalilla.
”Teoksen tavoitteena ei ole tarjota valmiita loppuun pureskeltuja kohtauksia vaan pikemminkin tavoittelen aistihavaintojen tuottamaa, intiimiä vuoropuhelua, ajallisia, lihallisia ja tilallisia ulottuvuuksia.. Erityisen inspiroivaa tekoprosessissa on työryhmän jäsenten kanssa vietetty aika ja ajatustenvaihto. Kukin työryhmän jäsen tuo oman henkilökohtaisen tulkintansa yhteiseen ”viitekehykseen”, se on tekoprosessin rikkaus.” – Mari Rosendahl, koreografi
“Secunda Prattican musiikki lumoaa hypnoottisesti. Liike liukuu musiikkiin sisälle ja kuljettaa ihmisten välisiin kohtaamisiin. Visualisointi on yksinkertaisuudessaan nerokasta. Upea teos, tiivis tunnelma, jonka jännitys säilyy loppuun saakka.” – katsoja
Kuva Harri Hinkka

Tanssiteatteri MD:n henkilökuntakuva vuodelta 2016
Kuvassa ylhäällä vasemmata: Ville Oinonen, Mari Rosendahl, Samuli Roininen, Suvi Eloranta, Henri Puolitaival, Anniina Kumpuniemi, Paula Haajanen
Kuvassa alhaalla vasemmalta: Hanna Romo, Elina Jakowleva, Sari Mayer
Kuva Harri Hinkka
Yhteystiedot
Hällä-näyttämö
Hämeenkatu 25
33200 Tampere
info @ tanssiteatterimd.fi
Tukijat
Tampereen kaupunki
Opetus- ja kulttuuriministeriö