”Tanssiteatteri MD:n ensemble on hypnoottinen helmi Tampereen teatteritarjonnassa.
Näin täydellista kineettisen energian hallintaa, tarinankerrontaa ja tunteiden nostattamista ei näe muualla.”
– Markus Määttänen, Aamulehti 13.2.2017
Historia
Nykyisessä muodossaan Tanssiteatteri MD on toiminut vuodesta 1997, jolloin kaksi tamperelaista tanssiteatteria Mobita (1972) ja Dansco (1988) yhdistivät voimansa. Vuonna 2002 tanssiteatteri sai kodikseen Hällä-näyttämön, vanhan elokuvateatterin kaupungin pääkadun varrelta. Sitä ennen MD toimi Keskustorilla Tanssi-Frenckellissä. MD on yksi 11:stä valtionosuustanssiteatterista.
Henkilökunta ja taiteellinen suunnitteluryhmä
MD:ssä työskentelee vakinaisesti kymmenen henkilöä: tanssija-koreografit Suvi Eloranta, Anniina Kumpuniemi, Samuli Roininen ja Mari Rosendahl, tanssijat Joel Alalantela ja Klaara Haapanen, teatterisihteeri Paula Haajanen, viestintävastaava Asta Elijoki, valoteknikko Elina Nopanen sekä ääniteknikko Henri Puolitaival. Toiminnanjohtajan tehtävää hoitaa Anniina Kumpuniemi. Taiteelliseen suunnitteluryhmään kuuluvat tanssiteatterin vakinaiset tanssija-koreografit.
Tutustu henkilökuntaan ja vierailijoihin.
Hallitus 2023
MD:n hallitukseen kuuluvat puheenjohtaja Hanna Rosendahl, Suvi Eloranta, Minna Hokkanen, Sari Mayer, Pasi Mäkinen, Elise Pedersen ja Martti Silvennoinen.
Tutustu Hällä-näyttämöön -esittelyvideo:
Esitykset kotimaassa ja ulkomailla
Tanssiteatteri MD:llä on 80-100 esitystä omalla kotinäyttämöllä vuosittain, minkä lisäksi MD esiintyy kiertueella n. 20-30 esityksellä vuosittain. MD:n teoksia on valittu Aamulehden vuoden hienoimpien teosten kärkeen vuosina 2011 400 askelta kor. Mari Rosendahl ja 2015 Mikä **t*n Pikku Prinssi? kor. ja ohj Elina Jakowleva, käs. Janne Mäkelä.
Kotimaan kiertueiden lisäksi Tanssiteatteri MD:n esityksiä nähdään ulkomailla. Mari Rosendahlin 400 askelta ja Pieni lelukauppa -teokset vierailivat Chemnitzissä Saksassa ensimmäistä kertaa järjestetyllä Tanz – Moderne – Tanz -festivaalilla 2015. Rosendahlin teoksia on nähty säännöllisesti Recklinghausenissa Saksassa Ruhrfestspiele Fringe -ohjelmistossa: Klaffi (2013), 400 askelta (2012), Rafael (2010) ja Maitoo (2006) yhdessä Hanna Rosendahlin Rockaby-teoksen kanssa. Myös Mari Rosendahlin teos La Camorra nähtiin Tartossa ja Tallinnassa 2001. Samuli Roinisen Tanssiva Muumilaakso on nähty Satellit-festivaalilla Ruotsissa ja Shanghai Children´s Art Theatressa Kiinassa 2015, Finnfest2013-festivaalilla Michiganissa USA:ssa 2013, Essenissä Saksassa 2011 ja Shanghain maailmannäyttelyssä 2010. Sen pikkusisarteos Kurkistuksia Tanssivaan Muumilaaksoon on nähty Arizonassa USA:ssa ja Tukholmassa Ruotsissa 2012, San Diegossa USA:ssa 2011 sekä Fukuokassa Japanissa 2009. Roinisen Lemminkäinen vieraili 2009 Tarton Vanemuine-teatterissa. Muita ulkomaanvierailuja MD on tehnyt mm. Torontoon Kanadaan 2000 ja Nizhny-Novgorodiin Venäjälle 1998.
Yhteistyöt
Vuosina 2018-22 yhteistyökumppaneita ovat olleet Kekoni Company, Tampere Biennale ja CHANGEnsemble, Tero Saarinen Company, KokoTeatteri, Tampereen Ooppera, Teatteri Siperia, Alpo Aaltokoski Company, Susanna Leinonen Company ja Gnab Collective sekä Tampereen Teatteri.
MD tekee säännöllistä yhteistyötä mm. TREenit ry:n ja Tampereen kaupungin Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelman kanssa sekä on mukana Kulttuurikeskus PiiPoon hallinnoimassa taidetta hoitolaitoksiin tuovassa Taidetta lähelle -hankkeessa.
MD on mm. Suomen Teatterit ry:n, Pirfest – Pirkanmaan Festivaalit ry:n ja Finland Festivals ry:n sekä Lasten Tampere ry:n jäsen.